banner

Kukurydziane muffinki

Autor: Marta Hyla

Czas gotowania/pieczenia: 25 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Kukurydziane muffinki

Składniki

Nazwa Ilość
Cukier 2 łyżeczki 1 szt
Jajka 2szt. 1 szt
Kaszka kukurydziana 3/4 szklanki 1 szt
Mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki 1 szt
Mleko 1 szklanka 1 szt
Olej 5 łyżek 1 szt
Proszek do pieczenia 1 łyżka 1 szt
Soda oczyszczona 1/2 łyżeczki 1 szt
Twaróg 100g 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Kaszkę kukurydzianą, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną dokładnie wymieszać.
    2. Jajka roztrzepać, połączyć z mlekiem, olejem i twarogiem.
    3. Powstałą masę połączyć szybko z przygotowaną wcześniej mieszaniną składników suchych.
    4. Napełnić ciastem foremki na muffinki (do połowy foremki), po uprzednim wysmarowaniu ich olejem.
    5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C i piec ok. 25 min.
    6. Po upieczeniu odczekać 10 min, wyjąć z foremek.
    7. Można podawać na ciepło.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.