Owsiane ciasteczka o smaku kakaowym
Autor: Monika Zakrzewska
Czas gotowania/pieczenia: 15 minut
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Mleko 2% | 0,25 | szklanki |
Mleko kokosowe | 0,25 | szklanki |
Masło | 1 | łyżka |
2/3 szklanki daktyli | 1 | szt |
Kakao | 3 | łyżki |
Pestki słonecznika | 1 | łyżka |
Garść orzechów laskowych | 1 | szt |
Płatki owsiane | 1,5 | szklanka |
Szczypta soli | 1 | szt |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na parę minut, pokroić drobno.
- Podgrzać mleko wraz z wodą po daktylach, masłem, daktylami i kakao.
- Orzechy pokruszyć.
- Dodać do gorącego mleka pestki, płatki owsiane i orzechy.
- Mieszać, dodać szczyptę soli.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na nią wyłożyć masę.
- Odstawić do zastygnięcia do lodówki na pół godziny.