Sernik z masą makową i nutą pomarańczy
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina
Czas przygotowania: 55 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Na masę makową: (250 g maku, 20 g masła, 2 jajka, 2/3 szklanki pudru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 50 g rodzynek, 50 drobno posiekanych orzechów włoskich, 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, aromat migdałowy) | 1 | szt |
Składniki na masę serową: (80 dag tłustego twarogu na sernik (zmielonego dwukrotnie), 4 jajka, ¾ szklanki cukru pudru, 100 g miękkiego masła, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki soku pomarańczowego, kórka starta z 1 pomarańczy lub kilka kropel aromatu pomarańczowego (opcjonalnie)) | 1 | szt |
Składniki na polewę: (80 g czekolady gorzkiej, 30 g masła, ewentualnie 30 ml śmietanki kremówki) | 1 | szt |