Ryba „po Grecku”
Autor: Alicja Hojda
Czas gotowania/pieczenia: 25 minut
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Filet z dorsza lub innej morskiej ryby: 100 g | 1 | szt |
Koncentrat pomidorowy: 20 g (1 łyżka) | 1 | szt |
Marchew: 100 g | 1 | szt |
Olej rzepakowy: 20 g | 1 | szt |
Pietruszka: 50 g | 1 | szt |
Por: 30 g | 1 | szt |
Seler: 30 g | 1 | szt |
Sól, pieprz, zioła wg uznania | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Rybę przyprawić solą, pieprzem, ziołami i ugotować na parze lub upiec w folii.
- Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce, por pokroić w cienkie krążki.
- W rondlu rozgrzać olej, wrzucić warzywa, podlać odrobiną gorącej wody i dusić do miękkości.
- Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić do smaku.
- Sos warzywny wyłożyć na rybę.
- Podawać z pieczywem, ziemniakami lub makaronem.