banner

Kasza Jaglana z Marchewką

Autor: Alicja Hojda

Czas gotowania/pieczenia: 15 minut

Czas przygotowania: 10 minut

Kasza Jaglana z Marchewką

Składniki

Nazwa Ilość
1/2 niewielkiej cebuli 1 szt
1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szt
1 łyżeczka masła lub oliwy 1 szt
1 mała marchewka 1 szt
Kawałek selera 1 szt
Natka pietruszki 1 szt
Szczypta soli 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem (trochę więcej niż szklanka), dodajemy starte na tarce o grubych oczkach marchewkę, seler oraz szczyptę soli i gotujemy na gęsto.
    2. Na patelni dusimy posiekaną cebulę i dodajemy do ugotowanej kaszy (można też ją ugotować razem z kaszą jak marchew i seler).
    3. Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.
    4. Podajemy z kefirem.
    5. Podobnie możemy przyrządzić kaszę gryczaną lub jęczmienną, a także eksperymentować z różnymi warzywami.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.