Kasza kukurydziana zapiekana z jabłkami
Autor: Monika Gibniewska
Czas gotowania/pieczenia: 35 minut
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Jabłka | 700 | g |
Masło | 50 | g |
Odrobinę skórki cytrynowej lub olejku cytrynowego | 1 | szt |
Tłuszcz do wysmarowania formy | 1 | szt |
Cukier | 10 | g |
Kasza kukurydziana | 300 | g |
Mleko | 5 | szklanek |
Cukier waniliowy | 0,25 | szt |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Kaszę rozprowadzić w szklance mleka.
- Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać do niego kaszę, stale mieszając, zagotować.
- Do kaszy dodać cukier (5g), olejek cytrynowy, ubić trzepaczką na puszystą masę.
- Formę wysmarować tłuszczem.
- Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać cukier(5g).
- Ubitą kaszę i jabłka układać warstwami do formy, na każdą warstwę położyć. odrobinę masła, wstawić do piekarnika, zapiec, wyłożyć na talerzyki.
- Można podawać z różnymi słodkimi sosami, np. waniliowym.