Konfitury truskawkowe z nutą białej czekolady
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 45 minut
Czas przygotowania: 4 godziny

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
1 kg cukru (regulować wg swojego smaku – można dodać więcej) | 1 | szt |
1 szklanka wody | 1 | szt |
2 kg truskawek | 1 | szt |
200 g białej czekolady | 1 | szt |
Sok z połowy cytryny | 1 | szt |
1 szklanka wody mineralnej | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Truskawki przebrać, powinny być ładne, nie pogniecione, najlepiej świeżo rwane. Dokładnie umyć, osuszyć, oczyścić z szypułek.
- Owoce zasypać na ok. 4 godz. 1/3 cukru.
- W dużym garnku o grubym dnie zagotować wodę, wsypać pozostały cukier.
- Podgrzewać cały czas mieszając. Gdy cukier cały się rozpuści gotować syrop na wolnym ogniu.
- Co jakiś czas sprawdzać gęstość syropu – nabrać łyżeczkę syropu, spuścić dosłownie kroplę na talerz, jeśli syrop będzie ciągnący, to znaczy, ze jest już odpowiednio gęsty, by dodać do niego truskawki.
- Truskawki wraz z sokiem, który puściły dodawać partiami do gorącego syropu.
- Zwiększyć nieco ogień.
- Mieszając doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia. Lekko przestudzić i ponownie zagotować. W czasie gotowania zbierać powstałą pianę
- Zagotowywać i zestawiać z ognia jeszcze kilka razy (gotowanie rozłożyć na dwa dni, drugiego dnia powtórzyć całą procedurę z gotowaniem i odstawianiem z ognia, do momentu, gdy owoce będą szkliste.
- Na koniec dodać startą na dużych oczkach białą czekoladę, dokładnie wymieszać.
- Konfiturę przełożyć do wysterylizowanych słoików, do wysokości 1 cm poniżej górnej krawędzi. Natychmiast zamknąć. Poddać pasteryzacji.
- Smacznego.