banner

Pasta z cieciorką

Autor: Edyta Kuzara

Czas gotowania/pieczenia: 30 minut

Czas przygotowania: 20 minut

Pasta z cieciorką

Składniki

Nazwa Ilość
1/2 pęczku natki pietruszki 1 szt
1 ząbek czosnku, 1 szt
150 g ugotowanej cieciorki (lub cieciorki konserwowej) 1 szt
2 łyżki soku z cytryny 1 szt
20 g papryki czerwonej 1 szt
30-50 g sera żółtego 1 szt
50 g ziaren sezamu 1 szt
Szczypta soli, szczypta papryki słodkiej 1 szt
1 mała cebulka 1 szt
2 łyżki oliwy z oliwek 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Cieciorkę namoczyć na noc, odlać wodę z namaczania i gotować w wodzie na małym ogniu, aż do zmięknięcia.
    2. Gorącą ciecierzycę przetrzeć przez sito. Zostawić do ostygnięcia.
    3. Czosnek zmiażdżyć w prasce, połączyć z ciecierzycą.
    4. Cebulkę i paprykę pokroić bardzo drobno. Ser zetrzeć na tarce.
    5. Natkę pietruszki drobno posiekać.
    6. Ziarna sezamu prażyć chwilę na patelni.
    7. Dodać wszystkie składniki łącznie z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek do ciecierzycy i zmiksować.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.