Wigilijna ryba po grecku pełna warzyw
Autor: Sylwia Pacyna
Czas gotowania/pieczenia: 20 minut
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Mała Marchew | 1 | szt |
Mała papryka | 1 | szt |
Średnia cukinia | 0,5 | szt |
Mała Pietruszka | 1 | szt |
Dynia | 0,5 | szklanki |
Mała cebula | 1 | szt |
Czosnek ząbek | 1 | szt |
Przecier pomidorowy | 1 | szt |
Sok z cytryny do smaku | 1 | szt |
Pieprz, sól do smaku | 1 | szt |
Oliwa/olej rzepakowy | 1 | łyżka |
Mąka | 1 | szt |
Jajko | 1 | szt |
Ryba 100-200g | 1 | szt |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Marchew, pietruszkę, cukinię ścieramy na tarce.
- Cebulę, paprykę i dynię kroimy w kostkę.
- Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Warzywa dusimy razem ok. 15 minut.
- Gdy będą miękkie dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy i sok z cytryny.
- Dusimy razem jeszcze 5 minut.
- Rybę oczyszczamy, obtaczamy w jajku i mące.
- Pieczemy 15 minut w 180st.
- Gotową rybę przekładamy sosem z warzywami.