Jaglanka - zupka z kaszą jaglaną
Autor: Anna Grabowska
Czas gotowania/pieczenia: 45 minut
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Chude mięso (indyk, kurczak, cielęcinka/królik) | 1 | szt |
Mała marchewka | 1 | szt |
Pietruszka | 0,5 | szt |
Mały kawałek selera | 1 | szt |
Por | 0,5 | szt |
Opłukana kasza jaglana | 1 | łyżeczka |
Natka pietruszki | 1 | szt |
Koperek | 1 | szt |
Masło | 1 | łyżeczka |
Woda | 1 | szt |
Szczypta pieprzu | 1 | szt |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- W garnku zagotuj wodęokoło 1,5-2 litra, na wrzątek wrzuć mięso.
- Ugotuj i drobno posiekaj.
- Na tarce do jarzyn o grubych oczkach zetrzyj marchewkę, pietruszkę i seler.
- Pora drobno pokrój.
- W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć warzywa.
- Gotuj ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie.
- Dodaj kaszę jaglaną i gotuj całość jeszcze przez około 15 minut.
- Posyp posiekaną natką i /lub koperkiem i masło.
- Do zupki dodaj łyżkę posiekanego mięsa.