Pomidory z niespodzianką
Autor: Agnieszka Daria Kula
Czas gotowania/pieczenia: brak czasu
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Listki bazylii | 1 | szt |
Pomidory (4 małe sztuki) | 1 | szt |
Siekany szczypiorek (1 łyżka) | 1 | szt |
Tuńczyk w sosie własnym (80 g) | 1 | szt |
Sok z cytryny | 1 | szt |
Zioła prowansalskie | 1 | szt |
Opis
• Zamiast tuńczyka można dodać również inną rybę, najlepiej gotowaną, pieczoną w folii lub piekarniku.
• Do farszu można również dodać gotowany ryż. Takie danie można podawać w ramach kolacji, dzieciom
w 2. roku życia.
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Pomidory należy umyć, ściąć wierzch i łyżeczką wydrążyć środek.
- Miąższ i ścięty wierzchołek pomidorów rozdrobnić.
- Tuńczyk osączyć z wody, drobno pokroić, dodać drobno pokrojony miąższ i szczypiorek.
- Doprawić do smaku ziołami prowansalskimi i sokiem z cytryny.
- Tak przygotowanym farszem wypełnić pomidory.
- Na wierzchu przyozdobić listkami bazylii.