Syrop jagodowy
Autor: Justyna Trojaczek
Czas gotowania/pieczenia: 25 minut
Czas przygotowania: 10 minut
![Syrop jagodowy](/content/images/elder-2652570_1280.jpg)
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Cukier | 6 | łyżek |
Jagoda | 500 | g |
Opis
Możesz zwiększyć ilość cukru. Najważniejsze, aby cukier dobrze zakrył jagody.
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Wyparz słoiki.
- Do słoików wrzuć jagody, następnie zasyp je cukrem. Zamknij słoiki.
- Gotuj jagody (od zagotowania się wody) około 10 minut. W tym czasie cukier powinien się rozpuścić a jagody puścić sok.
- Sprawdź czy słoiki są dobrze zamknięte, następnie postaw słoiczki do góry dnem i zostaw do ostygnięcia. Moja mama przykrywa je jeszcze zawsze bawełnianą ściereczką.
- Gotowe. Sok sprawdza się idealnie na problemy żołądkowe u dzieci lub jako dodatek do deserów.