Kaczusia, czyli pieczeń drobiowo-sojowa z migdałami
Autor: Kinga Gutowska
Czas gotowania/pieczenia: 30 minut
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
1 ćwiartka z kurczaka | 1 | szt |
2 łyżki bułki tartej | 1 | szt |
2 łyżki prażonych solonych migdałów bakal | 1 | szt |
3 marchewki | 1 | szt |
5 kotletów sojowych | 1 | szt |
Szczypta białego pieprzu | 1 | szt |
1 pietruszka | 1 | szt |
1/4 selera | 1 | szt |
2 jajka | 1 | szt |
Opis
Źródło: dziecijedza.com
Przygotowanie
-
- Kurczaka z włoszczyzną gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy, studzimy i oddzielamy od kości.
- Kotlety sojowe gotujemy 5 minut w niewielkiej ilości rosołu lub bulionu, a kiedy będą miękkie mocno wyciskami i dzielimy na małe kawałki.
- Migdały miksujemy blenderem, dodajemy mięso z włoszczyzną, kotlety sojowe i jajka.
- Doprawiamy białym pieprzem (soli nie trzeba, bo mamy solone migdały), a na koniec dodajemy bułkę tartą, przekładamy do foremki i zapiekamy ok. 20-30 min. w temp. 180 stopni. Z plasterka gotowej pieczeni wycinamy kaczuszki, które dekorujemy migdałami i gotowe:)
- Smacznego!