banner

Kasza kukurydziana zapiekana z jabłkami

Autor: Monika Gibniewska

Czas gotowania/pieczenia: 35 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Kasza kukurydziana zapiekana z jabłkami

Składniki

Nazwa Ilość
Jabłka 700 g
Masło 50 g
Odrobinę skórki cytrynowej lub olejku cytrynowego 1 szt
Tłuszcz do wysmarowania formy 1 szt
Cukier 10 g
Kasza kukurydziana 300 g
Mleko 5 szklanek
Cukier waniliowy 0,25 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Kaszę rozprowadzić w szklance mleka.
    2. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać do niego kaszę, stale mieszając, zagotować.
    3. Do kaszy dodać cukier (5g), olejek cytrynowy, ubić trzepaczką na puszystą masę.
    4. Formę wysmarować tłuszczem.
    5. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać cukier(5g).
    6. Ubitą kaszę i jabłka układać warstwami do formy, na każdą warstwę położyć. odrobinę masła, wstawić do piekarnika, zapiec, wyłożyć na talerzyki.
    7. Można podawać z różnymi słodkimi sosami, np. waniliowym.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.