banner

Kisiel z czarnymi porzeczkami

Autor: Edyta Kuzara

Czas gotowania/pieczenia: 15 minut

Czas przygotowania: 10 minut

Kisiel z czarnymi porzeczkami

Składniki

Nazwa Ilość
100 ml nektaru z czarnych porzeczek 1 szt
100-150 g czarnych porzeczek (mogą być mrożone) 1 szt
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (w zależności od gęstości, jaką chcemy uzyskać) 1 szt
150 ml nektaru bananowego 1 szt
4 goździki 1 szt
Ewentualnie cukier do smaku 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Czarne porzeczki umyć pod bieżącą wodą.
    2. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w zimnym nektarze z czarnej porzeczki.
    3. Do garczka wlać nektar bananowy, dodać owoce czarnej porzeczki i goździki.
    4. Gotować kilka minut na wolnym ogniu, po czym przetrzeć przez sito.
    5. Przetartą część doprowadzić do wrzenia, po czym wlać mieszaninę nektaru z owoców czarnej porzeczki oraz mąki ziemniaczanej.
    6. Gotować aż do uzyskania właściwej konsystencji.
    7. Uzyskany kisiel można ewentualnie dosłodzić do smaku.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.