banner

Delikatne kotleciki kukurydziane

Autor: Urszula Bieniek

Czas gotowania/pieczenia: 15 minut

Czas przygotowania: 20 minut

Delikatne kotleciki kukurydziane

Składniki

Nazwa Ilość
Odrobina mąki 1 szt
Puszka kukurydzy konserwowej lub podobną ilość ziaren ugotowanej wcześniej kukurydzy w kolbach. 1 szt
Sól i pieprz 1
Jajka 2 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Przygotujmy odsączoną puszkę kukurydzy konserwowej lub podobną ilość ziaren ugotowanej wcześniej kukurydzy w kolbach.
    2. Do tego przyprawy wedle uznania oraz sól i pieprz (polecam wersję z bazylią), 2 jajka i odrobinę mąki.
    3. Białka jaj ubijamy na pianę, dodajemy resztę składników, w tym mąkę – ilość do uzyskania konsystencji dosyć zwartej.
    4. Kotleciki powinny być lekkie i puszyste, mąki nie będzie więc dużo.
    5. Kładziemy łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażymy krótko z obu stron.
    6. Podajemy z dowolną surówką.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.