Lazania serowa
Autor: Justyna Trojaczek
Czas gotowania/pieczenia: 45 minut
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Corregio ser | 40 | g |
Lazania płaty | 4 | szt |
Mięso mielone wołowo-wieprzowe | 250 | g |
Oliwki czarne | 10 | szt |
Pomidory krojone puszka | 1 | szt |
Ser podlaski | 40 | g |
Ser provolone sharp- plasterek | 3 | szt |
Bazylia świeża | 1 | łyżka |
Cebula cukrowa | 1 | szt |
Oregano świeże- listki | 1 | łyżka |
Przyprawa włoska | 1 | |
Oliwa z oliwek | 2 | łyżki |
Papryka słodka | 1 | |
Papryka czerwona | 0,5 | szt |
Opis
Najlepsza lazania wychodzi mi w brytfance do ciast. Zamiast sera Provalone sharp można dodać innego sera np: Parmezan
Przygotowanie
-
- Wrzuć płaty lasagne do miski z ciepłą wodą. Zwróć uwagę, aby płaty były dokładnie zanurzone.
- Usmaż mieso na oliwie.
- Przekrój cebulę, ser podlaski i paprykę na pół.
- Wrzuć do miksera pomidory, cebulę, ser podlaski, paprykę i przyprawy. Zmiksuj.
- Sos dodaj do mięsa mielonego, dodaj połowę sera Corregio i smaż około 5 minut. Sos ma być wodnisty.
- Układaj lasagne w brytfance zaczynając od plata lasagne na to sos, następnie plasterek sera Provalone i pokrojone oliwki. Na to nałóż kolejny płat lasagne i postępuj anologicznie z kolejnymi warstwami. Na samej górze ma się znaleźć sos posypany serem Corregio oraz drobno pokrojone oliwki.
- Tak przygotowaną lazanię zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni przez 20 minut. Następnie w temperaturze 195 stopni kolejne 25 minut.