Pieczeń z Indyka Faszerowana Papryką
Autor: Alicja Hojda
Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
1/2 pęczka bazylii | 1 | szt |
1 papryka żółta, czerwona i zielona | 1 | szt |
2 kg piersi z indyka | 1 | szt |
2 łyżeczki ziół prowansalskich | 1 | szt |
4 duże ząbki czosnku | 1 | szt |
6 łyżek oleju rzepakowego | 1 | szt |
Pęczek natki pietruszki | 1 | szt |
1 łyżeczka curry | 1 | szt |
Sok z 1/2 cytryny | 1 | szt |
Sól, pieprz | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Natkę pietruszki i bazylię dokładnie opłukać i posiekać, włożyć razem z czosnkiem do miseczki.
- Dodać przyprawy, sok z cytryny i olej, dokładanie wymieszać.
- Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Nożem wyciąć podłużną kieszeń.
- Połową przygotowanej zalewy natrzeć środek mięsa, resztą wierzch.
- Wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Papryki umyć, osuszyć, dokładnie oczyścić z pestek i pokroić w szerokie paski.
- Nadziać papryką zamarynowane mięso.
- Zszyć lub spiąć wykałaczkami.
- Ułożyć mięso na blasze do pieczenia, podlać wodą i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika.
- Piec około 50 minut często polewając wyciekającym sosem.
- Następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec około godziny.