Kringel estoński, czyli wieniec drożdżowy z cynamonem lub marcepanem
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 35 minut
Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Ciasto:* (125 ml lekko ciepłego mleka, 30 g drożdży, 1/4 szklanki cukru, 300 g mąki, szczypta soli, 1 duże jajko (rozmiar l), 50 g masła, roztopionego) | 1 | szt |
Dodatkowo: (1 łyżka mleka, 1 jajko1 -2 łyżki cukru, 1 łyżeczka cynamonu) | 1 | szt |
Nadzienie cynamonowe**: (50 g miękkiego masła, 3-4 łyżki cukru (u mnie domowy cukier z prawdziwą wanilią), 2-3 łyżeczki cynamonu) | 1 | szt |
Nadzienie marcepanowe (jeśli wolimy je niż cynamonowe): (ok. 300 g schłodzonej masy marcepanowej, 1 małe jajko, 16 g cukru z prawdziwą wanilią, opcjonalnie 100 g zmielonych migdałów (dla zagęszczenia nadzienia), opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów | 1 | szt |
Opis
*Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
**Wybieramy wariant, który bardziej nam odpowiada, nadzienie cynamonowe, albo marcepanowe
Źródło: slodkiefantazje.pl
Przygotowanie
-
- Przygotować zaczyn – drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 1 łyżeczkę cukru i 2-3 łyżki mąki, przykryć, dostawić na 10-15 minut, aż rozczyn podrośnie.
- Masło stopić, przestudzić.
- Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Dodać wyrośnięty zaczyn i jajko.
- Wyrobić w robocie miękkie, elastyczne ciasto.
- Dodać stopione, przestudzone masło, ponownie wyrobić aż ciasto będzie mięciutkie, elastyczne i łatwo będzie odchodzić od rąk.
- Ciasto przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę (powinno podwoić swoją objętość).
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną obficie mąką i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 cm - wymiary ok. 35 x 45 cm (zdjęcie 6).
- Nadzienie cynamonowe:
- Miękkie masło wymieszać z cukrem i cynamonem, rozsmarować pędzelkiem na cieście.
- Nadzienie marcepanowe (zamiennie dla wersji cynamonowej):
- Masę marcepanową zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
- Jajko roztrzepać i dodać do startej masy marcepanowej, wymieszać.
- Jeśli nadzienie marcepanowe jest zbyt rzadkie, dodać starte migdały. Można dodać ekstrakt migdałowy lub odrobine Amaretto, wymieszać. Rozsmarować na cieście.
- Całość:Ciasto zwinąć w ścisłą roladę.
- Ułożyć na papierze do pieczenia. Ostrym nożem rozciąć ją na pół wzdłuż, nie przecinając do końca, tak żeby powstały dwa kawałki ciasta połączone ze sobą na końcu (zdjęcie 8).
- Oba kawałki ciasta przekładać między sobą, tak jakbyśmy robili warkocz, uformować wieniec, końce mocno ze sobą skleić (zdjęcie 9).
- Wierzch posmarować rozbełtanym z mlekiem jajkiem i posypać mieszanką cukru i cynamonu. Przełożyć razem z papierem na blachę
- Odstawić na pół godziny do lekkiego wyrośnięcia.
- Nagrzać piekarnik do temperatury 180 °C. Piec ok. 25-30 minut, aż wieniec nabierze głębokiego złotego koloru. Studzić na kratce.
- Smacznego :)