Kulki serowe
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: brak czasu
Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Tłusty twaróg śmietanowy | 10 | |
Twardy ser żółty | 170 | g |
Twaróg chudy | 10 | |
Szczypior | 4 | łyżki |
Pietruszka | 4 | łyżki |
Koperek | 4 | łyżki |
Orzechy włoskie | 120 | g |
Papryka słodka mielona | 3 | łyżki |
Serek topiony opakowanie | 1 | szt |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Żółty ser utrzeć na tarce na drobno. Wymieszać z twarogiem i serkiem śmietankowym aż wszystko dobrze się połączy. Doprawić solą i pieprzem i uformować nieduże kulki.
- Serek topiony rozgnieść widelcem. Dodać ser żółty i mielone orzechy. Uformować kulki. Kulki z masy twarogowej obtoczyć w posiekanych ziołach, część w papryce, natomiast kulki z masy z serkiem topionym obtoczyć w mielonych orzechach. Wstawić na około godzinę do lodówki.
- Masa z twarogiem (150 g sera żółtego, 100 g chudego twarogu, 100 g sera śmietankowego)
- Masa z serkiem topionym(120 g serka topionego, 20 g sera żółtego, 60 g drobno zmielonych orzechów włoskich)
- Do obtoczenia (60 g posiekanych orzechów włoskich, po 4 łyżki drobno posiekanych świeżych ziół: pietruszki, koperku, szczypiorku, 3 łyżki sproszkowanej słodkiej papryki)
- Smacznego.