Delikatne kotleciki kukurydziane
Autor: Urszula Bieniek
Czas gotowania/pieczenia: 15 minut
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Odrobina mąki | 1 | szt |
Puszka kukurydzy konserwowej lub podobną ilość ziaren ugotowanej wcześniej kukurydzy w kolbach. | 1 | szt |
Sól i pieprz | 1 | |
Jajka | 2 | szt |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Przygotujmy odsączoną puszkę kukurydzy konserwowej lub podobną ilość ziaren ugotowanej wcześniej kukurydzy w kolbach.
- Do tego przyprawy wedle uznania oraz sól i pieprz (polecam wersję z bazylią), 2 jajka i odrobinę mąki.
- Białka jaj ubijamy na pianę, dodajemy resztę składników, w tym mąkę – ilość do uzyskania konsystencji dosyć zwartej.
- Kotleciki powinny być lekkie i puszyste, mąki nie będzie więc dużo.
- Kładziemy łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażymy krótko z obu stron.
- Podajemy z dowolną surówką.