Galaretki drobiowe w kształcie jajka
Autor: Sabina Grygierek
Czas gotowania/pieczenia: 40 minut
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
1 filet z kurczaka | 1 | szt |
1 ogórek kwaszony | 1 | szt |
Pół selera | 1 | szt |
Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie 2 szt., liść laurowy | 1 | szt |
Żelatyna (ilość według przepisu na opakowaniu) | 1 | szt |
1 marchewka | 1 | szt |
Kukurydza | 1 | szt |
Groszek zielony | 1 | szt |
Kawałek pora | 1 | szt |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Filet z kurczaka gotujemy na małym ogniu z solą, pieprzem, selerem, porem, marchewką, zielem angielskim i liściem laurowym.
- Ugotowany filet studzimy i kroimy w kostkę.
- Marchewkę wycinamy dekoratorem w gwiazdki, lub kroimy w kostkę.
- Ogórek kroimy w kostkę. Kukurydzę i groszek odsączamy.
- Z surowych jajek odcinamy końcówkę skorupki z węższej strony.
- Skorupki myjemy i wkładamy do wrzątku na chwilę, skorupki układamy do wytłaczanki.
- Wywar (około 1 litra) doprawiamy do smaku, tak żeby był dobrze słony, ponieważ gotowy produkt podaje się na zimno a wtedy smak jest mniej wyrazisty.
- Dodajemy żelatynę i mieszamy do momentu rozpuszczenia.
- Do każdej skorupki dajemy na spód gwiazdkę z marchewki, parę ziarenek groszku i kukurydzy parę kosteczek ogórka i kawałki mięsa, można dodać także jajko na twardo (wedle upodobań).
- Następnie zalewamy zalewą.
- Tak przygotowane jajka wkładamy do lodówki zostawiamy najlepiej do następnego dnia. Przed podaniem obieram ze skorupek.