Pieczone ziemniaczki z twarożkiem
Autor: Urszula Bieniek
Czas gotowania/pieczenia: 45 minut
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Ziemniaki | 2 | szt |
Pieprz czarny | 1 | |
Sól | 1 | |
Szczypiorek | 1 | łyżka |
Twarożek półtłusty | 2 | łyżki |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Dwa dokładnie umyte i oskrobane ziemniaki wysmaruj dokładnie oliwą z oliwek, po czym nadkrój wzdłuż, ale nie tak, by je przepołowić a jedynie zrobić miejsce na farsz.
- Ułóż je na blasze z papierem do pieczenia, przykryj folią aluminiową.
- Piecz w temperaturze 180℃, przez ok. 45 minut lub dłużej, jeśli są to duże sztuki.
- W połowie pieczenia zdejmij folię aluminiową, dzięki czemu warzywo się zarumieni.
- Po wyjęciu ziemniaki wypełnij twarożkiem (łyżka na jeden ziemniak) z białego, półtłustego sera oraz szczypiorkiem.
- Dodaj ziół i pieprzu do smaku.