Kompot truskawkowy z pomarańczową nutą
Autor: Karolina Growiec
Czas gotowania/pieczenia: 10 minut
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Truskawki (mogą być mrożone) | 500 | g |
Pomarańcze | 2 | szt |
Woda | 5 | szklanek |
Sok z cytryny | 1 | łyżka |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Wyciśnij sok z jednej pomarańczy.
- Drugą obierz, podziel na cząstki i każdą z nich pokrój na 2-3 kawałki.
- Truskawki włóż do garnka (nie musisz rozmrażać), zalej wodą i doprowadź do wrzenia.
- Gotuj 4-5 minut.
- Ostudź.
- Dodaj sok i kawałki pomarańczy.
- Dopraw cytryną do smaku, jeśli jest zbyt słodki.