Paszteciki z ciasta drożdżowego
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 25 minut
Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Dodatkowo: ( 1/2 - 1 szklanka mąki na podsypanie podczas wałkowania), 1 żółtko, 1 łyżka mleka) | 1 | szt |
Składniki na ciasto: (3 szklanki mąki, 2 łyżki roztopionego masła, 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka, 2 małe lub średnie jajka, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, 15 g świeżych drożdży) | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Farsz dowolny.
- Przygotowanie:Z garści mąki, drożdży, czubatej łyżeczki cukru i 1/3 szklanki mleka zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce, odczekać ok. 10-15 min. aż urośnie.
- W misce umieścić wszystkie składniki na ciasto i zaczyn.
- Ciasto dokładnie wyrobić mikserem na średnich obrotach lub ręcznie aż będzie odchodzić od ręki.
- Ciasto będzie luźne, ale nie dosypywać mąki.
- Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 h do podwojenia objętości.
- Przygotować dowolny farsz. U mnie tym razem kapustą z cebulką i pieczarkami, ale pasuje tu praktycznie każdy inny farsz, zarówno mięsny jak i jarskim.
- Po wyrośnięciu ciasta podzielić je dwie części (będzie łatwiej wałkować). Każdą rozwałkować na długi i wąski prostokąt (podsypywać stolnicę i wierzch ciasta mąką, bo ciasto jest dość luźne).
- Wzdłuż środka ułożyć wałek z połowy nadzienia.
- Przykryć nadzienie nakładając płaty ciasta na siebie, sklejając ciasto (brzegi można lekko zwilżyć, żeby lepiej się kleiły).
- Odwrócić rulon tak, by złączenie znajdowało się pod spodem.
- Pokroić ostrym nożem na ok. 10 kawałków.
- Z drugą częścią ciasta postąpić identycznie.
- Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach (ciasto sporo rośnie).
- Bułeczki przykryć ściereczką na ok. 30 min do wyrośnięcia.
- Posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, około 25 minut (do zrumienienia).
- Podawać na ciepło lub zimno.
- Smacznego :)