banner

Pomidory z niespodzianką

Autor: Agnieszka Daria Kula

Czas gotowania/pieczenia: brak czasu

Czas przygotowania: 15 minut

Pomidory z niespodzianką

Składniki

Nazwa Ilość
Listki bazylii 1 szt
Pomidory (4 małe sztuki) 1 szt
Siekany szczypiorek (1 łyżka) 1 szt
Tuńczyk w sosie własnym (80 g) 1 szt
Sok z cytryny 1 szt
Zioła prowansalskie 1 szt

Opis

• Zamiast tuńczyka można dodać również inną rybę, najlepiej gotowaną, pieczoną w folii lub piekarniku.

• Do farszu można również dodać gotowany ryż. Takie danie można podawać w ramach kolacji, dzieciom

w 2. roku życia.

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Pomidory należy umyć, ściąć wierzch i łyżeczką wydrążyć środek.
    2. Miąższ i ścięty wierzchołek pomidorów rozdrobnić.
    3. Tuńczyk osączyć z wody, drobno pokroić, dodać drobno pokrojony miąższ i szczypiorek.
    4. Doprawić do smaku ziołami prowansalskimi i sokiem z cytryny.
    5. Tak przygotowanym farszem wypełnić pomidory.
    6. Na wierzchu przyozdobić listkami bazylii.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.