Pulpeciki z dorsza
Autor: Karolina Growiec
Czas gotowania/pieczenia: 20 minut
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Dorsz (filet) | 500 | g |
Jajko | 1 | szt |
Nieduża cebula | 1 | szt |
Bułka tarta lub kasza manna | 4 | łyżki |
Garść posiekanych ziół: pietruszki i koperku | 1 | szt |
Pieprz, dla starszych dzieci: sól | 1 | szt |
Opis
Z przepisu wykonasz ok. 20 sztuk.
* Pulpeciki można mrozić.
* Doskonale pasują do surówki z marchewki i jabłka.
* BLW – idealne do rączki.
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Jeśli masz mrożoną rybę – rozmroź i osusz.
- Świeżą rybę opłucz i osusz.
- Pokrój na kawałki.
- Cebulę obierz, pokój na mniejsze kawałki.
- Zblenduj rybę wraz z cebulą lub dwukrotnie zmiel w maszynce do mięsa.
- Dodaj do masy jajko, bułkę tartą, zioła i przyprawy. Wyrób masę.
- Zwilż dłonie wodą i uformuj kulki średnicy ok. 5cm.
- W szerokim garnku zagotuj wodę lub bulion warzywny.
- Do wrzątku wrzucaj porcjami pulpeciki, tak by swobodnie mogły się gotować.
- Gotuj 8 minut na średnim ogniu.
- Delikatnie wyjmuj łyżką cedzakową na sitko lub ściereczkę, by odsączyć nadmiar płynu.