Pizza z pomidorami i fetą
Autor: Justyna Trojaczek
Czas gotowania/pieczenia: 20 minut
Czas przygotowania: 35 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Masło | 1 | łyżka |
Ser żółty radamer | 4 | szt |
Drożdże świeże | 20 | g |
Kukurydza konserwowa Bonduelle | 2 | łyżki |
Pomidor duży | 1 | szt |
Cebula | 1 | szt |
Czosnek, ząbek | 2 | szt |
Koperek świeży | 0,5 | szt |
Zioła prowansalskie | 2 | łyżki |
Ciepła woda | 0,5 | szklanki |
Koncentrat pomidorowy | 2 | łyżki |
Mąka pszenna | 1,5 | szklanka |
Oregano suszone | 2 | łyżeczki |
Pieczarka | 2 | szt |
Ser feta | 2 | łyżki |
Sól | 2 |
Opis
Przygotowanie
-
- W misce wymieszaj rozdrobnione drożdże, wodę. Dodaj 3/4 mąki i wymieszaj.
- Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Teraz jest czas, aby pokroić drobno cebulę, koperek zetrzeć pieczarki, wycisnąć czosnek, pokroić w drobną kosteczkę pomidora.
- Jak ciasto urośnie dodaj do niego łyżeczkę soli, oregano oraz zioła prowansalskie. Dokładnie ugnieć. (Ciasto nie powinno się kleić, aby uzyskać odpowiednią konsystencję dodaj więcej mąki).
- Ciasto rozwałkuj jak najcieniej.
- Wierzch ciasta wysmaruj koncentratem, odrobinę posól, posyp oregano i ziołami. Na to połóż pieczarki, cebulę, koperek, kukurydzę, ser feta. Przykryj plastrami sera żółtego.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 225 stopni przez 20-25 minut.
- Ciepłą pizzę wysmaruj masełkiem wymieszanym z wyciśniętym czosnkiem. Na wierzch połóż pomidory. Podawaj od razu.
- Smacznego.