Zapiekanka z suszonymi pomidorkami
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 20 minut
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Sos beszamelowy: (25 g masła, 25 g mąki, 250 ml mleka, sól, pieprz i mielona gałka muszkatołowa do smaku) | 1 | szt |
Zapiekanka: (2/3 słoika suszonych pomidorów (nie ważyłam ich, wiec nie wiem dokładnie ile to jest w przeliczeniu na gramy), 100 serka koziego, garść kaparów, sól, pieprz,oregano, opcjonalnie tymianek) | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Ciasto francuskie rozmrozić.
- Sos beszamelowy: Mąkę delikatnie zrumienić na maśle, powoli i stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając, rozprowadzać dokładnie, by powstała gładka masa.
- Podgrzewać na niewielkim ogniu, ok 10 minut. Jeśli sos będzie miał odpowiednia konsystencję zaczym dodamy całe mleko można nie dodawać całego (pamiętając, że sos podczas podgrzewania jeszcze się zagęści). Gdy sos będzie gotowy doprawić solą, pieprzem i gałką.
- Całość: Ciasto rozłożyć w brytfannie/naczyniu do zapiekania, brzegi wywinąć.
- Na płat ciasta wyłożyć sos beszamelowy. Na zapiekankę wyłożyć jej składniki, doprawić.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C na 15-20 minut (do zezłocenia) .
- Podawać ciepłe.