Rybka w sosie jabłkowym
Autor: Marta Hyla
Czas gotowania/pieczenia: 45 minut
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
1/2 żółtka jaja | 1 | szt |
Bulion warzywny 1/4 szklanki | 1 | szt |
Cukier 1/2 łyżeczki | 1 | szt |
Filet z ryby (np. z soli) | 1 | szt |
Jabłko winne 1 sztuka | 1 | szt |
Mąka pszenna 1 łyżeczka | 1 | szt |
Śmietana 1 łyżka | 1 | szt |
Masło 1 łyżka | 1 | szt |
Sok z cytryny | 1 | szt |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Fileta z ryby skropić sokiem z cytryny.
- Jabłko obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.
- 3 ćwiartki jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- W rondelku stopić masełko, dodać starte jabłko, dusić kilka minut.
- Oprószyć mąką i wymieszać.
- Wlać bulion warzywny, dusić na małym ogniu ok. 15 minut.
- Żółtko połączyć ze śmietaną i mieszając wlać do sosu.
- W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem ułożyć fileta rybnego, zalać sosem, zapiekać w temperaturze 190°C przez 20 min.
- Następnie przykryć rybkę pozostałą częścią jabłka pokrojonego w plasterki, zapiekać jeszcze ok. 10 min.