Kluski serowe na słodko
Autor: Justyna Trojaczek
Czas gotowania/pieczenia: 30 minut
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Jajko | 1 | szt |
Twaróg biały półtłusty | 1 | kg |
Borówka amerykańska | 250 | g |
Cukier puder | 2 | łyżki |
Mąka pszenna pełnoziarnista ( typu Graham) | 1 | szklanka |
Sól | 1 | |
Śmietana 9% | 250 | g |
Opis
Starszym dzieciom można posolić wodę do gotowania i przyprawić wedle uznania.
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Wstaw w garnku wodę.
- Ser zmiel w maszynce, lub rozgnieć dokładnie widelcem.
- Ser wymieszaj z jajkiem, mąką (trzema łyżkami), solą i cukrem.
- Uformuj małe kulki.
- Obtaczaj kulki w mące.
- Wrzucaj kluski na wrzątek. Gotuj na małym ogniu około 4 minut od momentu, gdy kulki wypłyną.
- W międzyczasie śmietanę wymieszaj z cukrem pudrem .
- Gorące kluski polej odrobiną masła i śmietaną. Na wierzch posyp borówkami. Możesz użyć także innych owoców sezonowych. Smacznego.