Babeczki orzechowo-cytrynowe
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 20 minut
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
1/3 szklanki drobnego cukru | 1 | szt |
250 g serka philadelphia lub mascarpone | 1 | szt |
4 łyżki cukry pudru | 1 | szt |
4 łyżki miękkiego masła | 1 | szt |
80 g orzechów włoskich | 1 | szt |
Kilka orzechów włoskich do dekoracji | 1 | szt |
Skórka otarta z połowy cytryny | 1 | szt |
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (opcjonalnie) | 1 | szt |
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia | 1 | szt |
1/2 szklanki mąki | 1 | szt |
2 duże jajka | 1 | szt |
Opis
Zdecydowanie delikatne, rozpływające się w ustach, mocno wilgotne babeczki zapewne przypadną do gustu zarówno naszym pociechom jak i tym starszym członkom rodziny. Idealne na przedświąteczne ćwiczenie się w wypiekach, ale świetnie nadają się również na urodziny naszych szkrabów i inne uroczystości.