Ciasto serowo-kokosowe
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 45 minut
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Ciasto: 300 g mąki pszennej (użyłam tortowej), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g cukru (dałam cukier puder, bo lepiej łączy się z masą podczas wyrabiania), 2 jajka średniej wielkości (dałam dwa po 63-66 g), 125 g miękkiego masła (dałam 140 g)) | 1 | szt |
Dodatkowo: 2-3 łyżki bułki tartej | 1 | szt |
Lukier (ja pominęłam, bo ciasto jest dość słodkie): 100 g przesianego cukru pudru, kilka łyżek soku z cytryny) | 1 | szt |
Masa kokosowa: (150 g masła, 100 g cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego (zastąpiłam 1 łyżeczką pasty z wanilii, można też zastąpić cukrem z prawdziwą wanilią), 200 g wiórków kokosowych, 3 jajka średniej wielkości (żółtka i białka oddzielnie), szczypta soli, | 1 | szt |
Masa twarogowa: (500 g chudego twarogu (dałam chudy serek śmietankowy, jest bardziej kremowy), 2 jajka średniej wielkości (dałam j.w.), 100 g cukru (zastąpiłam cukrem pudrem, dałam 120 g, bo moja masa była mało słodka), 1 opakowanie cukru wanilinowego (zastąpiłam 1 łyżeczką pasty waniliowej), 1 opakowanie budyniu o smaku waniliowym (jest dość wyczuwalny w surowej masie, w upieczonej już nie, ale myślę, ze można dać go trochę mniej), 1 łyżeczka soku z cytryny (dałam 1 łyżkę),szczypta soli) | 1 | szt |
Opis
Źródło: slodkiefantazje.pl
Przygotowanie
-
- Mąke wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do misy robota/miksera.
- Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrabiać końcówką z hakiem do zagniatania ciasta najpierw przez chwilę na najwolniejszych a potem na najszybszych obrotach.
- Ciasto schłodzić przez około 30 min w lodówce lub jak ja ok. 15 min w zamrażalce, chodzi o to, żeby zrobiło się bardziej plastyczne i przestało się kleić.
- Formę o wymiarach 32 x 22 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków.
- Ciasto wyłożyć na formę, równomiernie rozprowadzić dłońmi (jeśli macie mały wałeczek do wałkowania ciast w formach, rozwałkujcie je z jego pomocą, będzie szybciej i wygodniej).
- Ciasto lekko oprószyć bułką tartą, odstawić na bok.
- Masa twarogowa: Składniki na masę utrzeć mikserem z mieszadłem trzepakowym na kremową, jednolitą masę (sera nie mielimy).
- Gotową masę rozprowadzić na cieście i wyrównać wierzch.
- Masa kokosowa: Masło stopić w rondlu z grubym dnem, stopniowo dodawać cukier i ewentualnie cukier wanilinowy (jeśli nie macie pasty waniliowej, ale wtedy lepiej użyć cukru z prawdziwą wanilią) mieszać aż całkowicie się rozpuści. Dodać pastę waniliową (jeśli ni dodawaliście cukru wanilinowego lub waniliowego), wiórki kokosowe i wymieszać. Odstawić, by trochę przestygły. Dodać żółtka, dokładnie wymieszać.
- Białka ubić z solą na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy kokosowej, wymieszaną masę wyłożyć na masę twarogową i równomiernie rozprowadzić.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C (grzałka góra/dół) lub 165-170 °C (termoobieg) i piec około 35-45 min. (aż wierzch mocno się zarumieni).
- Formę z ciastem wyłożyć na kratkę kuchenną (studzić w formie, bo gorąca masa kokosowa i serowa muszą się ściąć podczas studzenia, inaczej Wam wypłyną).
- Przygotować lukier i posmarować nim wierzch ciasta.
- Smacznego :)