Małe pączuszki – najlepsze
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 20 minut
Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Ciasto: (500 g mąki pszennej luksusowej - typ 550, 1 szklanka mleka, 40 g świeżych drożdży, 6-7 żółtek (dałam żółtka jaj wielkości l), 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii (dałam 1 łyżeczkę pasty waniliowej, w oryginalnym przepisie był cukier wanilinowy), kilka kropel aromatu rumowego, 3 łyżki soku z cytryny, 80 g stopionego masła) | 1 | szt |
Dodatkowo: 1 kg smalcu lub 1 l oleju rzepakowego | 1 | szt |
Lukier: (ok. 2 szklanek cukru pudru, ok. 1/4 szklanki gorącej wody, kilka kropel aromatu rumowego) | 1 | szt |
Opis
Źródło: slodkiefantazje.pl
Przygotowanie
-
- Rozczyn: Mąkę przesiać.
- Mleko podzielić na pół.
- Pół szklanki zagotować, zaparzyć nim ½ szklanki mąki, odstawić do przestudzenia. Resztę mleka odrobinę podgrzać (nie powinno być gorące), przelać do niewielkiej miski i rozrobić w nim drożdże, dodać zaparzoną mąkę, 1 łyżeczkę cukru i ok. ½ szklanki mąki (tak by rozczyn przypominał w konsystencji gęstą śmietanę). Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 20-30 minut).
- Żółtka utrzeć z cukrem na parze na puszystą masę (na garnku z gotującą się wodą opieramy miskę, tak by dno nie dotykało wody i ucieramy w niej żółtka z cukrem aż masa będzie gęsta i puszysta).
- Dodać ekstrakt waniliowy/wanilię (jeśli używamy cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią dodajemy go na początku ucierania razem z cukrem) i aromat rumowy, wymieszać. Odrobinę przestudzić, tak by masa nie była gorąca.
- Wyrośnięty rozczyn połączyć z resztą mąki, masą z żółtek i sokiem z cytryny.
- Ciasto wyrabiać robotem lub ręką aż składniki ciasta dokładnie się połączą.
- Dodać przestudzone stopione masło, wyrabiać ciasto aż będzie odstawać od ścianek naczynia/od ręki.
- Ciasto przykryć, pozostawić w cieple do wyrośnięcia (około 1,5 godziny). Ciasto powinno podwoić objętość.
- Ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość ok 1-1,5 cm (ciasto będzie bardzo delikatne, miękkie i może lekko się lepić, ale wystarczy oprószyć dobrze blat i wierzchnia stronę ciasta i bez problemu je rozwałkujemy).
- Wykrawać pączuszki foremką lub kieliszkiem o średnicy ok. 3,5 cm, układać na blacie oprószonym mąką lub na oprószonym papierze do wypieków/ściereczkach.
- Pozostawić około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Wyrośnięte pączusie smażyć na ciemno złoty kolor w tłuszczu rozgrzanym do temperatury 165-175°C.
- Pączuszki powinny być całe zanurzone w gorącym tłuszczu, więc w tym celu najlepiej nakryć je wypukłą pokrywką lub metalowym sitkiem o średnicy mniejszej niż garnek, tak by pokrywka również była częściowo zanurzona w tłuszczu.
- Po wyjęciu pączusie odsączyć na bibułce. Jeszcze ciepłe polukrować.
- Lukier: Cukier puder utrzeć do białości i gładkości z gorącą wodą i ewentualnie aromatem. Jeśli lukier będzie za gęsty dodać odrobinę gorącej wody, jeśli za rzadki dosypać cukru. Pączusie maczać w lukrze.
- Smacznego :)