Mozzarella Caprese
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: brak czasu
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Mozzarella kule | 3 | szt |
Ocet balsamiczny | 1 | łyżka |
Dojrzałe pomidory | 4 | szt |
Oliwa z oliwek extra virgin | 3 | łyżki |
Bazylia listki | 8 | szt |
Opis
Mozzarella Caprese pochodzi z regionu Kampania w południowych Włoszech.
Kolory poszczególnych składników sałatki odpowiadają kolorom fladze włoskiej.
Przygotowanie
-
- Pomidory umyć, pokroić na równe plastry.
- Kulki mozzarelli osączyć, pokroić na plastry.
- Na półmisku poprzekładać na zmianę ser z pomidorami i liśćmi bazylii.
- Tuż przed podaniem polać sosem zrobionym z oliwy i octu balsamicznego, doprawić solą i pieprzem.