Pasta z cieciorką
Autor: Edyta Kuzara
Czas gotowania/pieczenia: 30 minut
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
1/2 pęczku natki pietruszki | 1 | szt |
1 ząbek czosnku, | 1 | szt |
150 g ugotowanej cieciorki (lub cieciorki konserwowej) | 1 | szt |
2 łyżki soku z cytryny | 1 | szt |
20 g papryki czerwonej | 1 | szt |
30-50 g sera żółtego | 1 | szt |
50 g ziaren sezamu | 1 | szt |
Szczypta soli, szczypta papryki słodkiej | 1 | szt |
1 mała cebulka | 1 | szt |
2 łyżki oliwy z oliwek | 1 | szt |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Cieciorkę namoczyć na noc, odlać wodę z namaczania i gotować w wodzie na małym ogniu, aż do zmięknięcia.
- Gorącą ciecierzycę przetrzeć przez sito. Zostawić do ostygnięcia.
- Czosnek zmiażdżyć w prasce, połączyć z ciecierzycą.
- Cebulkę i paprykę pokroić bardzo drobno. Ser zetrzeć na tarce.
- Natkę pietruszki drobno posiekać.
- Ziarna sezamu prażyć chwilę na patelni.
- Dodać wszystkie składniki łącznie z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek do ciecierzycy i zmiksować.