Proste lody truskawkowe
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 4 godziny
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
1 łyżka soku z cytryny | 1 | szt |
100 g cukru (lub mniej jeśli owoce są mocno słodkie) | 1 | szt |
200 ml śmietany kremówki 30% | 1 | szt |
500 g truskawek | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Truskawki umyć, odszypułkować, przełożyć na talerz/tace i wstawić do zamrażalnika na ok. 1 h.
- Podmrożone” truskawki zmiksować/zblendować na mus z cukrem i sokiem z cytryny.
- Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z truskawkami.
- Masę przełożyć do maszynki do lodów i postępując zgodnie z instrukcją maszynki zamrażać lody około 30-40 minut.
- Lody można też przygotować bez maszynki: schłodzoną masę przelać do pojemnika, zamrażać ok. 4-5 godzin (w trakcie mrożenia lody zamieszać 3-4 razy).
- Smacznego :)