Brzoskwinie nadziewane marcepanem otulone chrupiącą bezą
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 18 minut
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
4 białka | 1 | szt |
4 dojrzałe brzoskwinie, przepołowione bez pestki lub 8 połówek brzoskwiń z puszki | 1 | szt |
4 łyżeczki brązowego cukru | 1 | szt |
60 g marcepanu | 1 | szt |
150 g cukru pudru | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.
- Połówki brzoskwiń ułożyć wnętrzem do dołu na talerzu.
- Talerz wstawić do zlewu, brzoskwinie zalać wrzątkiem, następnie od razu zimną wodą.
- Zdjąć skórkę.
- Z marcepanu uformować 4 kulki i ułożyć na 4 połówkach brzoskwiń, w miejscu pestki.
- Przykryć pozostałymi połówkami i lekko docisnąć.
- W dużej misce ubijamy białka na sztywna pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodawać cukier puder.
- Powstała masa powinna być bardzo sztywna i błyszcząca.
- Brzoskwinie całkowicie pokryć pianą, upewnić się, że nie ma żadnych dziur. Za pomocą widelca formować powierzchnię bezy. Brzoskwinie w bezie ułożyć w płytkim, żaroodpornym naczyniu, posypać brązowym cukrem i wstawić na środkową półkę piekarnika. Piec 18 minut, by beza lekko się zrumieniła. Z wierzchu powinna być chrupiąca, wewnątrz lekko ciągnąca (jeśli wolicie, żeby cała beza była chrupka, trzeba potrzymać w piekarniku chwilę dłużej). Podawać od razu po upieczeniu, z ulubionymi lodami.
- Smacznego :)