Deser jogurtowo-owocowy
Autor: Magdalena Tęsiorowska
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Opakowanie jogurtu greckiego | 400 | g |
Płatki owsiane | 2 | łyżki |
Płatki kukurydziane | 2 | łyżki |
Ulubiony dżem (polecam truskawkowy) | 2 | łyżki |
Małe kiwi | 2 | szt |
Garść malin | 2 | szt |
Do posypania na wierzch: wiórki kokosowe, płatki czekoladowe. | 1 | szt |
Opis
Dla dziecka od 1,5 roku życia
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Kiwi obrać i pokroić w kostkę.
- Maliny przepłukać pod bieżącą wodą.
- Przygotować pucharki, na dno położyć płatki owsiane, dodać część jogurtu.
- Na jogurt nałożyć łyżkę dżemu, a na dżem płatki kukurydziane.
- Na płatki ułożyć kolejną część jogurtu.
- Na warstwie jogurtu ułożyć pokrojone kiwi i maliny.
- Na owocach zrobić kleks z reszty jogurtu.
- Całość posypać wiórkami kokosowymi na przemian z czekoladowymi.
- Tak przygotowane desery wstawić do lodówki na ok. 20 minut, by się schłodziły.
- Po wyjęciu z lodówki deser jest gotowy do spożycia.