banner

Lody waniliowe domowej roboty

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 4 godziny

Czas przygotowania: 30 minut

Lody waniliowe domowej roboty

Składniki

Nazwa Ilość
Mleko 2% 2 szklanki
Śmietana kremówka 1 szklanka
Cukier puder 6 łyżek
Wanilia laska 2 szt
Żółtko 5 szt
Cukier waniliowy 15 g

Opis

Lody robiłam bez maszynki. Czasochłonne, polecam zrobienie w dzień, kiedy planuje się np: porządki w kuchni. Wówczas nie ma problemu, aby co 15-20 minut miksować lody i tak przez 3-4 godzin. Także bez maszynki tylko dla wytrwałych :)

Przygotowanie

    1. Mleko oraz laski wanilii wrzuć do garnka. Podgrzewaj na małym ogniu.
    2. W drugim garnuszku zagotuj wodę.
    3. Na wierzch garnka połóż miskę ze stali nierdzewnej.
    4. Do miski wrzuć żółtka, 4 łyżki cukru pudru oraz cukier waniliowy. Energicznie mieszaj trzepaczką.
    5. Gdy żółtka nieco spuchną dodaj zagotowane mleko (przelej przez sito, aby nie wpadła wanilia).
    6. Dokładnie i energicznie mieszaj mleko z żółtkami aż masa nieco zgęstnieje.
    7. Następnie zdejmij masę z ognia i miksuj robotem. Przechodząc od najniższych do najwyższych obrotów aż masa na lody podwoi swoją objętość oraz całkowicie ostygnie.
    8. Teraz w osobnej misce ubij śmietanę kremówkę z dwoma łyżkami cukru pudru.
    9. Teraz bardzo ważny moment. Bardzo delikatnie wymieszaj masę na lody z bitą śmietaną następnie przelej do pojemnika, w którym bedziesz mrozić.
    10. Co 15-20 minut mieszaj masę trzepaczką lub łyżką, aby spulchnić masę.
    11. Lody będą gotowe za 3-4 godziny.
    12. Podawaj z owocami.
    13. Smacznego.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.