banner

Muffiny orzechowo-czekoladowe z wiśniami

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 30 minut

Czas przygotowania: 20 minut

Muffiny orzechowo-czekoladowe z wiśniami

Składniki

Nazwa Ilość
100 g gorzkiej czekolady 1 szt
110 g drobnego cukru 1 szt
120 g masy marcepanowej 1 szt
150 g zmielonych orzechów laskowych 1 szt
3 duże jajka 1 szt
300 g wiśni świeżych lub mrożonych 1 szt
100 g masła 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Czekoladę i masę marcepanową zetrzeć na tarce (masę można wcześniej schłodzić przez chwile w zamrażalniku, będzie lepiej się ścierać).
    2. Masło z cukrem utrzeć mikserem (na najwyższych obrotach) na puszystą masę.
    3. Stopniowo dodawać po żółtku, miksując po każdym dodaniu.
    4. Dodać startą czekoladę i marcepan oraz orzechy laskowe.
    5. Wymieszać, uważając, żeby marcepan się nie zbrylił.
    6. Z białek ubić sztywną pianę. Dodać ją do masy i delikatnie wymieszać.
    7. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami i wyłożyć do nich ciasto.
    8. Na wierzchu poukładać wiśnie, delikatnie zanurzając je w cieście.
    9. Piec około 30 minut w temperaturze 180°C. Udekorować wg uznania (ja uznałam, że wystające z ciasta wiśnie są wystarczającą ozdobą). :)
    10. Smacznego.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.