Mocno czekoladowe ciasto z malinami
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 50 minut
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Dodatkowo: (czubata szklanka malin, 100 g czekolady, 2-3 łyżki śmietany kremówki) | 1 | szt |
Składniki: (125 g masła, 100 g gorzkiej czekolady, 150 ml wody, 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 12 g kakao, 160 g cukru, 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 1 duże jajko, 120 g mąki pszennej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, większa szczypta soli) | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Masło, czekoladę, wodę, kakao, kawę i cukier umieścić w rondelku.
- Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia się wszystkich składników.
- Odstawić na 15-20 min do ostudzenia.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
- Do czekoladowej mieszanki dodać, ekstrakt i jajko, zmiksować.
- Dodać mąkę.
- Miksować około minuty, aż masa stanie się gładka.
- Ciasto przełożyć do keksówki, posypać równomiernie malinami.
- Piec przez około 40-50min w temp. 170oC (ja piekłam w temp. 160°C z termoobiegiem).
- Czekoladę podgrzewać ze śmietanką na małym ogniu.
- Kiedy czekolada się rozpuści, zdjąć rondelek z ognia i mieszać do uzyskania gładkiej masy.
- Przed polaniem ciasta, schłodzić polewę (ja wylałam polewę już po zrobieniu zdjęć).
- Smacznego :)