Pieczone gruszki z miętą
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 45 minut
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Gruszki świeże | 1 | szt |
Lody waniliowe | 250 | ml |
Mięta świeża | 1 | łyżka |
Kiwi | 2 | szt |
Opis
Danie idealne na deser lub przekąskę.
Przygotowanie
-
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przekrój gruszki na pół i delikatnie wykrój środek, koniecznie zostaw ogonek na jednej z połówek.
- Przełóż gruszki do natłuszczonego naczynia żaroodpornego przekrojoną stroną do dołu. Piec aż będą miękkie jakieś 40 minut.
- Migdały upraż na małym ogniu bez tłuszczu. Na koniec dodaj miód i lekko go podgrzej.
- Układaj po dwie połówki gruszek na ozdobnym talerzu – jedną połówkę płasko, i drugą połówkę ogonkiem do góry. Skrop gruszki sosem z miodu i migdałów. Podawaj z gałką lodów waniliowych. Udekoruj gałązką mięty.
- Smacznego.