Puszysty sernik truskawkowy na zimno
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 5 minut
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
1/2 -2/3 szklanki cukru pudru (w zależności od kwaśności truskawek) | 1 | szt |
1 galaretka truskawkowa | 1 | szt |
1 opakowanie podłużnych biszkoptów | 1 | szt |
1-2 łyżki soku z cytryny | 1 | szt |
16 g cukru waniliowego domowego | 1 | szt |
250 ml śmietany kremówki | 1 | szt |
500 g twarogu zmielonego trzykrotnie (może być gotowy zmielony serek kremowy) | 1 | szt |
3 łyżki żelatyny | 1 | szt |
500 g truskawek | 1 | szt |
Skórka otarta z 1 cytryny | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Truskawki oczyścić, kilka odłożyć do dekoracji.
- Połowę pozostałych zmiksować na mus, przetrzeć przez sito, dodać sok z cytryny.
- Drugą połowę pokroić w kostkę.
- Żelatynę namoczyć w 1/5 szklanki wody, by napęczniała.
- A następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Twaróg (zmielony) połączyć z musem truskawkowym.
- Dodać skórkę z cytryny, cukier puder i cukier waniliowy. Dokładnie zmiksować.
- Połączyć z żelatyną i dokładnie wymieszać (najlepiej dać 1-2 łyżki masy do przestudzonej żelatyny i wymieszać, później już można połączyć żelatynę z całością).
- Biszkopty skrócić z jednej strony o około 1,5 cm i ustawić pionowo wzdłuż brzegów tortownicy (o śr. 20-21 cm) odciętym końcem do dołu.
- Kremówkę ubić na sztywno.
- Kiedy masa serowa zacznie gęstnieć.
- Dodać do niej pokrojone truskawki oraz bitą śmietanę.
- Dokładnie wymieszać, Masę powoli wlać do formy z biszkoptami.
- Wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki.
- Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu (zmniejszając o 1/3 ilość wody).
- Na wierzch wyłożyć pokrojone truskawki.
- Zalać tężejącą galaretką.
- Wstawić na kilka godzin do lodówki.
- Smacznego :)