Serniczki jagodowe
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: brak czasu
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
1 szklanka jagód | 1 | szt |
2/3 szklanki cukru pudru (można więcej wg smaku, jak dla mnie tyle wystarczyło) | 1 | szt |
200 ml śmietany kremówki | 1 | szt |
4 łyżeczki żelatyny | 1 | szt |
40 dag twarogu dwukrotnie zmielonego | 1 | szt |
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Jagody przebrać, opłukać i osączyć.
- Zmiksować (zblendować) na mus i połączyć z twarożkiem, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
- Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody, odstawić na chwilę, by napęczniała, następnie podgrzewając, rozpuścić ją w rondelku.
- Dodać 2 łyżki masy jagodowo-serowej i wymieszać z żelatyną, a następnie połączyć powstała mieszankę z resztą masy serowej.
- Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z masą jagodową.
- Masę przełożyć do pucharków lub innych naczyń, wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Smacznego.