Włoskie trufle czekoladowe
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 7 minut
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Do dekoracji: (50 g startej czekolady, 10 g mielonych migdałów) | 1 | szt |
Składniki: (180 g czekolady gorzkiej 70% kakao, 40 g masła, 4 łyżki stołowe cukru pudru, 50 g mielonych migdałów) | 1 | szt |
Opis
Przygotowanie
-
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (w misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą), cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa.
- Dodać masło i nadal mieszać, aż się całe roztopi.
- Dosypać cukier puder i migdały, wymieszać.
- Odstawić masę w chłodne miejsce aż przestygnie na tyle, by można było z niej formować kulki.
- Utoczyć kulki (mi wyszło 20).
- Wysypać na deskę zmieloną czekoladę, migdały, ewentualnie cukier puder i obtaczać w nich czekoladowe trufle. Schłodzić.
- Smacznego.