banner

Sałatka Caesara

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 8 minut

Czas przygotowania: 20 minut

Sałatka Caesara

Składniki

Nazwa Ilość
Filet anchois w oleju 6 szt
Grzanki 10
Kurczak grillowany 25
Musztarda dijon 0,5 łyżeczki
Parmezan tarty 10
Oliwa z oliwek extra virgin 2 łyżki
Sok z cytryny 2 łyżki
Żółtko 1 szt
Czosnek ząbek 2 szt
Pieprz czarny 1
Sól 1

Opis

Sałatka Caesara powstała w 1924 roku, jej pomysłodawcą jest Caesar Cardinii, włoski restaurator, mieszkający i pracujący w Tihuanie w Meksyku.

U mnie trochę w innym wydaniu.

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Ugotować jajko.
    2. Do miski wbić ugotowane żółtko, dodać roztarty z solą i pieprzem czosnek, sok z cytryny, musztardę, ewentualnie roztarte anchois.
    3. Dobrze wymieszać.
    4. Następnie bardzo powoli wlewać oliwę z oliwek i mieszać do uzyskania konsystencji majonezu.
    5. Rozdzielić liście sałaty, umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki.
    6. Wrzucić do miski z sosem. Delikatnie wymieszać.
    7. Dodać grzanki i starty parmezan. Posolić do smaku.
    8. Podawać na ozdobnych talerzach od razu po przyrządzeniu.
    9. Smacznego.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.