Świąteczna Czekoladowa Tarta
Autor: Magdalena Walania
Czas gotowania/pieczenia: 45 minut
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Czekoladowe groszki | 1,5 | szklanka |
Roztopione masło | 0,75 | szklanki |
Przesiane Ciemne kakao | 0,25 | szklanki |
Ekstrakt waniliowy | 1 | łyżeczka |
Duże jajka | 5 | szt |
Cukier | 1 | szklanka |
Sól | 1 | łyżeczka |
Dowolne owoce (mogą to być np. maliny) do dekoracji | 1 | szt |
Opis
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
- Formę na tartę wysmaruj masłem.
- Niewielki rondel postaw na gazie i zmieszaj w nim ze sobą groszki czekoladowe z masłem. Cały czas mieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy.
- Zdejmij rondel z palnika i dodaj do niego przesiane kakao oraz ekstrakt z wanilii. Mieszaj tak długo aż połączą się ze sobą wszystkie składniki. Następne odstaw na 10 minut.
- Podczas chłodzenia się masy na ratę, za pomocą miksera, połącz ze sobą jajka, cukier oraz sól znowu do momentu otrzymania jednolitej masy.
- Czekoladową masę powoli wymieszaj z masą jajeczną i przelej do wysmarowanej formy na tartę.
- Tak przygotowane ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut.
- Po wystygnięciu ciasta udekoruj je ulubionymi, świeżymi lub suszonymi, owocami. Całość możesz delikatnie posypać cukrem pudrem.