Szarlotka na kruchym waniliowym cieście pod bezową pierzynką
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 40 minut
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki
Nazwa | Ilość | |
---|---|---|
Ciasto: (2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g zimnego masła, 2 żółtka, 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii) | 1 | szt |
Dodatkowo: (2-3 białka, 1/2 szklanki cukru pudru, 1-2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią, 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie, ja nie dodawałam)) | 1 | szt |
Mus jabłkowy: (2 kg antonówek, 1 szklanka cukru,1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki goździków, szczypta kardamonu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej) | 1 | szt |