banner

Babka jogurtowo-cytrynowa

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: brak czasu

Czas przygotowania: 25 minut

Babka jogurtowo-cytrynowa

Składniki

Nazwa Ilość
Ciasto: (250 g miękkiego masła, 200 g drobnego cukru do wypieków, 3 jajka, skórka otarta z 2 cytryn, 30 g zmielonych migdałów, 40 g wiórków kokosowych, 375 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki soku z cytryny, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 200 g jogurtu naturalnego gęstego 1 szt
Lukier: (1 szklanka cukru pudru, 2-3 łyżki soku z cytryny) 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Masło ubijamy mikserem na lekki jasny puch (najlepiej robić to w dużej misce, bo będziemy stopniowo dodawać sporo składników).
    2. Dodajemy cukier i dalej miksujemy.
    3. Następnie kolejno wbijamy jajka, po każdym dokładnie miksując.
    4. Dodajemy wiórki, zmielone migdały, sok z cytryny, mąkę, proszek, sodę oraz jogurt.
    5. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach.
    6. Formę do babki (ok 10 cm wysokości i 21 cm szerokości) posmarować masłem i wysypać kasza manną. Ciasto nałożyć do ¾ wysokości formy.
    7. Pieczemy ok 50-60 minut w temperaturze 180 stopni, do tzw. suchego patyczka.
    8. Pierwsze 15 minut piec w temperaturze ok 160 stopni. Lekko ostudzić w formie, wyjąć na kratkę lub talerz. Polukrować.
    9. Smacznego.

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.